Facebook разкри още една мрежа от фалшиви акаунти, свързани с руските разузнавателни служби. Както при друго скорошно разследване, социалната мрежа казва, че профилите се представят като редактори и други медийни субекти, които подмамват истински журналисти да пишат статии за тях.

Фалшивите акаунти са събрали около 59 000 последователи във Facebook и 2000 в Instagram.

Ръководителят на отдела за киберсигурност на Facebook Натаниел Глейхер каза, че въпросните акаунти може да са използвани в същите видове операции, използвани от Русия по време на изборите в САЩ през 2016 г.

„Тези фалшиви персони се представяха за редактори и изследователи. Те публикуваха предимно на руски и английски език новини и актуални събития, включително за протестите и изборите в Беларус, за руска и украинска политика, геополитически конспирации, отношенията между Русия и НАТО, отношенията на Москва със съседните страни и критики към външната политика на САЩ, социално-икономическите въпроси в САЩ и американските политически кандидати от двете страни на политическия спектър.“

Това не е първият път, когато Facebook открива фалшиви акаунти, свързани с руските шпиони. По-рано този месец компанията свали няколко профила, свързани с руската Агенция за интернет изследвания, които успешно подмамили американски журналисти да пишат статии за уебсайт, наречен PeaceData.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *