Facebook изтри пост на Доналд Тръмп, в който се твърди, че Covid-19 е по-малко смъртоносен от грипа.

За втори път Facebook премахва публикация от личния профил на американския президент заради невярна информация за вируса и за първи път го прави в официално изявление. От компанията съобщиха, че тази публикация нарушава правилата на социалната мрежа за борба с дезинформацията за заразата.

В своя статус Тръмп невярно твърди, че коронавирусът е „далеч по-малко смъртоносен“ от грипа при „повечето популации“. Всъщност броят на смъртните случаи от коронавирус в САЩ само за първите девет месеца на 2020 година надхвърли 200 000. Това доближава инфекцията не до обикновения сезонен грип, а до пандемията от испански грип през 1918 г.

След изтриването от платформата на Марк Цукърбърг, Тръмп публикува същото съобщение в Twitter. Социалната мрежа не премахна публикацията, но вместо това добави известие, че то нарушава правилата на Twitter срещу дезинформацията за Covid-19. Представител на Twitter каза пред Business Insider, че ангажираността и споделянията на статуса са били „значително ограничени“ в съответствие с политиката на социалната мрежа за известия от обществен интерес.

Вчера държавният глава бе изписан от болница, в която три дни се лекува от коронавируса. Той все още не е оздравял, но ще продължи с терапията си в Белия дом.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *