България е малка, но тук са събрани най-красивите дадености на земята – високи планини, синьо и спокойно море, тучни поляни, хълмисти зелени местности, вековни гори…И всичко това в една държава, която е джудже на картата на света.

Безспорно планините са едно от най-големите богатства на страната и няма човек, който да не се е влюбил в красотата на Пирин, Рила, Родопи или да не е останал запленен от Странджа и Витоша.

Трудно е да се каже коя е планината, която задължително трябва да се види, всяка една от тях има своите изключителни места. Но ако трябва да започнем, ето три места, на три планини, които заслужават внимание.

Седемте рилски езера – Рила

Това е може би най-посещаваната от българи и чужденци забележителности. Седемте езера  – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното, са разположени стъпаловидно между 2095 и 2535 метра надморска височина. Тези езера са идеални за еднодневен преход или за съботно – неделна екскурзия.

Пещерата Дяволско гърло – Родопи

Ако досега само сте чували за пещера Дяволското гърло, но не сте я посещавали, може би това е моментът. Това със сигурност ще се превърне в едно различно и вълнуващо посещение, а мястото пленява с природни красоти и живописни гледки.

Името на пещерата идва от легенда, че нищо, попаднало в подземния лабиринт тук, не излиза от там.

Според митовете оттук Орфей слиза в подземното царство на Хадес, за да спаси своята любима Евридика. Хадес бил впечатлен от любовта им и разрешил да излязат от подземното царство, но условието е Орфей да не се обръща назад. Когато преминават през бучащата зала, той се обръща, защото не чувал стъпките на Евридика. Тогава тялото на Евридика се вкаменило, а душата ѝ се върнала в подземното царство.

Тук туристите могат да слязат покрай водопада по специално изградени стъпала и да наблюдават буйния кипеж на водата.

 

Безбог – Пирин

Разположена в сърцето на Пирин, хижа Безбог е отправна точка за едноименния връх. Но ако не ви се изкачва, слънчев следобед на брега на езеро сред панорама от високи планински върхове е чудесна алтернатива. Това място, което ще заплени както почитателите на белите спортове, така и тези, които търсят спокойствието на планината далеч от напрежението на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *