Прокурорите от 44 щата в САЩ призоваха най-голямата социална мрежа Facebook да се откаже от плановете си за създаване на Instagram за деца под 13-годишна възраст. Според тях малките деца „не са подготвени да се справят с множеството предизвикателства, свързани с наличието на акаунт в Instagram”. Тези предизвикателства включват опазването на поверителността на личните данни и ориентирането в това кое е подходящо за гледане и споделяне.

Властите са скептично настроени и заради историята на Facebook с продукти за деца и посочват, че компанията вече се е проваляла в опазването и неприкосновеността на децата в своите платформи, „въпреки твърденията, че нейните продукти има стриктни правила“ в тази област.

От Facebook отговарят, че чрез проекта си целят родителите да имат повече контрол над това какво правят децата им в интернет. „Децата така или иначе нарушават правилата и влизат в Instagram, така че част от решението е да се създаде версия на Instagram за млади хора или деца, където родителите да имат прозрачност или контрол“ – посочва ръководителят на Instagram Адам Мосери.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *