Центърът за анализ и кризисни комуникации призовава за създаване на Нов обществен договор за комуникации в социалните мрежи

 

Инициативата „04.04. – Ден без тролове“, предложена от Центъра за анализ и кризисни комуникации (ЦАКК), се провежда за първи път днес.

Своеобразният ден на тишината в социалните мрежи цели да привлече вниманието на всички върху необходимостта от чистота на информационната среда, а също и върху така наречените „тролове“, които ѝ вредят. Явлението, свързано с платени или провокирани коментатори, се наблюдава от преди десетина години, като се разви до нови крайности по време на пандемията от 2020 до 2022 г. и ескалира още повече с началото на войната и жестоката агресия на Русия в Украйна.

Вредите и дефектите в информационната среда, които често се случват заради тролове и върху които инициативата се стреми да привлече внимание, са следните:

 • използване на десетки хиляди фалшиви профили;
 • множество платени или провокирани хора, които разбиват разговорите и унищожават смисъла от комуникациите;
 • използване на опорни точки и повтарянето им до полудяване;
 • обиди, вербално насилие, подигравки и нападане на лична основа;
 • тиражиране на полуистини, както и на препратки към и опити за сравнения с исторически събития, които нямат почти нищо общо с реалността днес;
 • използване на логически манипулации, като „уотабаутизъм“ и други;
 • окупиране на медийни чатове и коментари с несъдържателна информация;
 • тотално изоставяне на правилата и нормите за възпитание и културно поведение;
 • целенасочено инфилтриране на всякакви недоказани твърдения и конспиративни теории;
 • подигравка със скръбта на хората, смеещи се емотикони под новини за загинали хора;
 • в крайна сметка – опити за подмяна на цивилизационния избор на страната и народа ни.

Инициативата предлага на медии, страници, групи и лични профили да спрат възможността за коментари под постовете си в социалните мрежи. Целта е да се даде ясен знак, че е необходимо сериозно да се променят протоколите и разбирането на провеждане на онлайн комуникации. Инициативата дава възможност и за ограничена подкрепа, като вместо за цял ден, коментарите може да бъдат ограничени от 4:04 ч. следобед за 40 минути.

Подкрепа дотук са заявили много медии като бТВ, Нова ТВ, БНТ, България ON AIR, 24 часа, Дневник, Банкер, Форбс България, Актуално, Dnes.bg, BGlobal, InGlobo, БНР Радио Стара Загора, ТВ Загора и други, както и други страници и групи в социалната мрежа.

„Всички виждаме в какво се превърнаха социалните мрежи. Троловете ни заливат с непрекъсната пропаганда, лъжи и конспиративни теории. И което е най-лошото: опитват се да манипулират общественото мнение като насаждат разбирания, които са в противоречие с цивилизационния избор на България да сме част от европейската демокрация. За съжаление, под маската на „свобода на изразяване“ се прикрива тотална липса на отговорност към спазване на елементарни правила в комуникацията“, заяви доц. д-р Александър Христов, председател на Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Социалните мрежи се превърнаха в изключително мощен инструмент за разпространение на информация. И ако не очертаем, макар и елементарни, етични правила за използване на този инструмент, има реална заплаха той да бъде използван като унищожително оръжие.“

„Резултатът от активността на троловете е, че се стигна до сериозно замърсяване на информационната среда, което рефлектира в нарастване на напрежението, а доверието както в социалните мрежи, така и в източниците на информация като цяло, спада. Ако тази тенденция продължи и ескалира, анализът чрез екстраполация показва, че скоро ще се достигне до инфлексна точка или точка на пречупване, когато комуникацията в социалните медии ще загине като обществен инструмент и ресурс. Не можем и нямаме право повече да си затваряме очите за развитието на тенденциите“, заяви Любомир Аламанов, съосновател на Центъра за анализи и кризисни комуникации.

„Троловете действат под маската за „свобода на мнението“, „свобода на словото“ и „правото на изразяване“. Свидетели сме на изкусни майстори на изказа, които танцуват по ръба на правилата на социалните мрежи, от една страна, и на доброто поведение и рационална мисъл, от друга, като задават въпроси, изказват съмнение в утвърдени факти, научни достижения и авторитети и така манипулират и подкопават общественото доверие в институции и сеят разломи в обществата, когато най-много имат нужда от единство. В следствие водят до хабене на обществена и лична енергия в безспирни вербални битки. По този начин свободата, като демократично право и цивилизационно достижение, се използва като обосновка да премълчаваш истини или дори да използваш обиди, вместо да се посочват факти и да се градят аргументирани позиции. Сред палитрата на злоупотребяващите с възможността за свободно изразяване в социалните мрежи има както платени тролове, техните кукловоди, отделни доброволци, така и изградени политици. Общото помежду им е, че са насилници, които без угризения мамят и лъжат масовата публика“, заяви Даниел Киряков, съосновател на Центъра за анализи и кризисни комуникации. „Замърсяването на публичната среда от подобни действия води до изкривяване на обществения дебат, до фалшиво измерване на влиянието и въздействието на дадена група спрямо обществото като цяло, до фалшива оценка за тежестта и значението на дадена теза за обществото. А това е пагубно за посоката му на развитие и за цивилизационния избор на всяка държава.”

Ние живеем в нов свят, с нови хора – своеобразен микс от няколко различни и активни поколения всяко със своето разбиране, нови начини и принципи на комуникацията. Следователно ни е необходим нов Обществен договор за комуникация в социалните мрежи, за да спасим нормалността в комуникациите. 

 

НОВ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР ЗА КОМУНИКАЦИИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

 

Ние, участниците в разговора, като приемаме и уважаваме принципите на доброто възпитание в комуникацията и отчитаме промените, настъпили в света и у нас, както и зловещите опити на тролове и вербални насилници да окупират разговорите в социалните мрежи, и очевидната им неспособност или нежелание да се държат възпитано, приемаме този нов Обществен договор за комуникация в социалните мрежи.

Чл. 1. Всеки в социалните мрежи има право да изразява:

 • мнение;
 • позиция;
 • идея;
 • твърдение;
 • друга форма на дигитална комуникация.

Чл. 2. Успоредно с правата по чл. 1, всеки в социалните мрежи има отговорността:

 • да е възпитан;
 • да не обижда;
 • да уважава отсрещната страна и да очаква реципрочно уважение;
 • да показва емпатия и съпричастност към чуждото страдание;
 • да не упражнява вербално насилие;
 • да се подготвя поне малко за разговора, в който влиза;
 • да прави разлика по кои теми може да има мнение и по кои трябва да има познания;
 • да не разпространява човеконенавистни учения като прилагане на насилие над хората, ксенофобия, антисемитизъм, комунизъм, нацизъм, фашизъм, маоизъм и други заклеймени от международни институции режими и идеологии, довели до гибелта на милиони хора по Земята;
 • да не разпространява конспиративни теории, особено ако могат да навредят на хора;
 • да прави разлика между причина и следствие и да може да ги подрежда правилно;
 • да не се крие в анонимност, освен когато това е мярка против насилие;
 • и да спазва всички други правила на комуникацията, които ни правят хора, и които са валидни в офлайн реалността.

Чл. 3. Правото на мнение и свободата на словото от чл. 1 не отменят отговорностите по чл. 2. Ако някой не си изпълнява отговорностите, то няма проблем профилът в социалната мрежа да бъде блокиран, докладван, изваден от групата и всичко друго, което ще му попречи да продължи да бъде вербален насилник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *