Приема се, че средностатистически е добре да перем килима един или два пъти в годината, като много специалисти посочват, че това трябва да се прави средно на около 9 месеца.

Но дали това важи в същата степен ако у дома отглеждаме домашни любимци и по-точно куче? Оказва се, че в този случай важат малко по-различни правила, които си имат съвсем просто и лесно за разбиране обяснение.

Каква е разликата

Според специалисти от PraneKilimi.bg, между жилището, в което има куче и между жилище, в което няма домашни любимци съществуват известни различия и именно те обуславят нуждата от по-често пране.

  • Акарите

Единият проблем са акарите. Те се хранят с мъртви клетки от козината и кожата на кучето. Тъй като животното често се търкаля по пода, популацията от акари може да се развива и размножава значително по-успешно. Тъй като акарите причиняват алергии, това може да наложи доста по-често пране на килимите.

  • Лошите миризми

Козината на кучетата излъчва миризма, която в повечето пъти не е толкова благоуханна. Колкото и да къпете кучето, то инстинктивно винаги отива и се търка на места, които излъчват лоша миризма. Може да става дума за някое мъртво животно навън или за място, което е маркирано от друго куче, но при всички положения тази миризма се прехвърля и на вашия килим.

  • Паразити и техните яйца

Вероятно най-опасни за нас са паразитите и техните яйца, които биха могли да се спотайват в тъканта на килима. Това могат да са тении и глисти, както и добре познатите ни бълхи.

Колко често трябва да се пере килима в дом с куче

Обикновено се приема, че на място където има куче килимите трябва да се перат на всеки 3 до 6 месеца, като 6 месеца се приема а наистина максимален период от време.

Заради рисковете, които неспазването на това правило може да донесе, специалистите съветват, че ако нямаме възможност да спазваме подобна хигиена, би било по-добре ако нямаме никакви килими у дома.

Ако пък не можете да перете текстилните подови настилки толкова често, но все пак искате да имате килимче, тъй като не искате кучето да се изляга на голия под, тогава по-добре инвестирайте в нещо по-малко, което да можете лесно да поставите в пералната машина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *