Meta предупреждава 1 милион потребители на Facebook за това, че информацията за акаунтите им може да е компрометирана от външни приложения от магазините на Apple или Google. Учени в сферата по сигурността на компанията споделят, че през изминалата година са открили над 400 измамни приложения, създадени с цел кражбата на логин данни, съобщава Engadget.

От компанията посочват, че приложенията са прикрити като забавни или полезни услуги, включително за редакция на снимки, камери, VPN услуги, хороскоп, фитнес и т.н. Често те изискват потребителите да се логват с Facebook, за да могат да се възползват от рекламираните услуги. Така обаче се стига и до кражбата на информацията за логин.

Разследването на Meta сочи, че голяма част от тези приложения едва функционират, дори след получаване на изисканите данни. В болшинството от случаите става дума за приложения за Android. Данните за това са споделени с Apple и Google, като се очаква реакция за премахването на приложенията. Междувременно става ясно, че 1 милион човека може вече да са използвали тези приложения. В такива случаи се препоръчва ресет на паролата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *