Левцин – най-важната аминокиселина за активно спортуващите

По време на интензивни или продължителни физически тренировки, човешкото тяло остава без енергия. За да запази своята активност, то започва да разгражда мускулния протеин и да превръща основните му аминокиселини в енергия.

В резултат на този процес, количеството мускулен протеин намалява, а в същото време мускулът е частично уреден. Тази загуба на протеин води до чувство на мускулна слабост и намалена производителност при упражнения.

За да запазят усещането си за сила в мускулите и за да съкратят процеса на възстановяване, хората много често прибягват до приема на аминокиселини, с които да попълнят липсите в тялото си. Но на коя аминокиселина да наблегнат? Отговорът на този въпрос трябва да се знае от всеки спортуващ.

Левцинът – най-важният фактор за изграждането и възстановяването увредените мускули

Левцинът е една от деветте незаменими (есенциални) аминокиселини и една от трите така наречени аминокиселини с разклонена верига, които представляват приблизително 40% от незаменимите аминокиселини в мускулния протеин (ако търсите аминокиселината левцин, можете да разгледате на Workout.bg).

Както може би се досещате от това, левцинът е особено важен за човека поради ролята си в процесите на протеинов синтез за изграждане, поддържане и възстановяване на слаби или увредени мускули от тренировка.

От всички девет основни аминокиселини, левцинът има най-голям принос за бързото и ефективно производство на мускулен протеин, ето защо той е и най-предпочитаната аминокиселина, която да се приема под формата на добавка от любителите на фитнеса.

Изследвания показват, че скоростта на производство на мускулен протеин до голяма степен зависи от количеството левцин, което се приема и което достига до мускулите. Разбора се, има препоръчителни дневни дози, които в никакъв случай и при никакви обстоятелства не бива да се превишават.

Ускорено възстановяване

Някои научни изследвания показват, че приемът на аминокиселината левцин потиска усещането за мускулна слабост в мускулите след тренировка. Обикновено, тази слабост е резултат от разграждането на протеини в самата мускулна тъкан.

Това е нещо нормално, което се случва в продължение на няколко дни (най-често около 72 часа) след тренировка и всъщност има за цел да възстанови физически повредения от тренировката мускул.

Колко бързо ще се възстанови този мускул, до голяма степен това зависи от количеството левцин, на което може да разчита той за възстановяването си. Колкото повече е това количестово, толкова по-бързо мускулът ще “поправи” щетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *