Meta е завела съдебен иск срещу Voyager Labs, като в него компанията е обвинена в това, че е създала десетки хиляди фалшиви акаунти за извличане на данни на над 600 000 потребители на Facebook. Компанията за следене е извлякла информация като публикации, харесвания, списъци с приятели, снимки и коментари.

Според Meta Voyager са маскирали дейността си използвайки своя софтуер за наблюдение, като са извлечени и данни от Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn и Telegram, които в последствие биват продавани с цел печалба.

Искането на Meta е за постоянна забрана на Voyager от Facebook и Instagram. Дейностите на Voyager са нанесли неизмерими щети на компанията. Meta отбелязват, че са деактивирали акаунти свързани с Voyager и са завели искове за налагане на правилата си за използване на платформата.

Voyager е само една от компаниите, които извличат данни и ги предлагат в зависимост от търсенето. През 2021 г. Meta съди потребител, който е извлякъл информация за над 178 милиона потребители. Миналата година през ноември Irish Data Protection Commission пък глоби компанията с 265 млн. евро за това, че не предотвратява извличането на лични данни на потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *