Meta скоро ще предложи Stories и Reels в хронологичен ред, наред с други промени, за да спази условията по Законодателения акт за цифровите услуги (DSA) на Европейския съюз. Промените се очакваха след като Европейската комисия обяви, че през април е постигнала споразумение за създаване на нови правила, които ще изискват платформи като Facebook да предлагат алтернативни системи, „които не се базират на профилиране“, като ключово изискване.

Meta заяви, че е мобилизирала над 1 000 души, за да „разработи решения за изискванията на DSA“. Някои от промените ще увеличат прозрачността за начина, по който системите й работят, и ще предоставят на потребителите повече опции за настройка на техните преживявания във Facebook и Instagram. В същото време се създава „независима функция за съответствие“, за да се осигури спазването на текущите регулаторни задължения.

От по-ксъно този месец, Meta ще предлага Reels, Stories, Search и други части на Facebook и Instagram, които не са аранжирани от Meta с помощта на алгоритми за препоръки. „Например, на Facebook и Instagram потребителите ще имат възможност да преглеждат Stories и Reels само от хора, които следват, подредени в хронологичен ред, от най-новите към най-старите“, написа Ник Клег, президент по глобалните въпроси на Meta.

Потребителите ще имат възможност също така да преглеждат резултати от търсенето, базирани само на въведените от тях думи, вместо на персонализирани резултати, специфично за тях, базирани на техните предишни действия и лични интереси. Компанията предоставя също така повече информация за начина, по който нейните системи за изкуствен интелект аранжират съдържание чрез 22 системни карти за Facebook и Instagram, допълващи функцията „Защо го виждам“.

Meta също разширява своята библиотека с реклами, за да показва и архивира всички реклами (за една година), насочени към потребители от ЕС, включително датата на пускане, параметрите, използвани за насочване (възраст, пол, местоположение), кои са получили рекламата и други. Също така въвежда два нови инструмента за изследователи, които включват общодостъпно съдържание от страници, публикации, групи и събития.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *