Meta разширява функцията за криптиране на съобщенията в Messenger, като я въвежда за чатовете на още милиони потребители от днес. Стандартът за криптиране от край до край (E2EE), който първоначално беше въведен преди година, ще бъде наличен за всички потребители до края на 2023 година.

От компанията споделят, че въвеждането на защитата е сложна инженерна задача. Системата предпазва разговорите от подслушване и прехващане чрез криптография с публичен ключ – това означава, че никой, дори правоохранителни органи, не могат да имат достъп до разговорите. В същото време историята на вашите съобщения също ще бъде криптирана.

От компанията посочват още, че „Не само трябваше да преминем към нова архитектура на сървъра, но и да пренапишем кодовата база, за да работи на множество различни устройства, а не само на сървъра.“ Като пример за преглед от YouTube, Meta обяснява, че в момента сървърите й извличат данните от URL адреса и след това показват прегледа на видеото в чата на Messenger.

С E2EE приложението само посещава споделения URL адрес, извлича съответната снимка и текстова информация и след това я изпраща. Това забавя процеса незначително, но позволява на потребителите да получават пълен набор от функции със защитата на криптирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *